Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer care a revoluţionat arhitectura modernă şi unul dintre creatorii capitalei ţării sale, Brasilia, a murit miercuri la vârsta de 104 ani la Rio de Janeiro, a informat o purtătoare de cuvânt al spitalului Samaritano unde se afla sub îngrijiri medicale de circa o lună, informează AFP, citată de Agerpres.

„Niemeyer a decedat la 21.50” ora locală (23.50 GMT), a anunţat purtătoarea de cuvânt fără să ofere alte detalii.

Celebrul arhitect, care ar fi împlinit 105 ani la 15 decembrie, a fost internat la spitalul Samaritano la 2 noiembrie, din cauza unei deshidratări şi pentru a i se introduce o sondă gastrică, la mai puţin de o săptămână după ce părăsise acelaşi spital, la 27 octombrie. El a stat spitalizat la acea dată 11 zile ca urmare a unei puternice deshidratări.

Oscar Niemeyer a conceput principalele clădiri emblematice ale capitalei Brasilia – inaugurată în 1960 -, primind pentru acestea Premiul Pritzker (Nobelul pentru arhitectură), în 1988.

În cei 70 de ani de activitate, el a participat la realizarea a peste 600 de lucrări în întreaga lume, cărora li se adaugă aproximativ 20 care sunt în curs de definitivare în diverse ţări.

http://www.cotidianul.ro/celebrul-arhitect-brazilian-oscar-niemeyer-a-murit-201421/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *