Până acum a funcţionat programul Prima Casă, adică acel program guvernamental care a permis tinerilor să îşi cumpere o casă.
Din punctul meu de vedere acest program a fost un adevărat eşec economic deoarece nu a adus nici un aport la îmbunătăţirea situaţiei economice din ţară. Blocajul imobiliar pentru construcţiile noi a existat în continuare deoarece marea majoritate a tranzacţiilor s-au făcut pe apartament vechi, pentru care când expiră creditul expiră şi durata lor e viaţă.
Guvernul Boc nu a realizat un program de stimulare a pieţei investiţiilor din România ci un program social de pe care nu a putut trage foloase electorale. Acest lucru deoarece numărul celor afectaţi a fost foarte mic.
Dacă guvernul actual îşi asumă programul “Noua Casă” atunci lucrurile vor sta cu totul diferit. Acesta se va adresa doar achiziţiei de construcţii noi.
Ce va însemna acest lucru?
În primul rând investitorii vor putea să îşi scoată la vânzare proprietăţile şi să îşi lichefieze activele. În acest fel vor avea din nou capital pentru a putea reinvesti. Apoi se va relansa sectorul construcţiilor în mediul privat. Este un lucru foarte bine ştiut că în orice ţară acest sector este unul extrem de important şi care generează efecte atât pe verticală cât şi pe orizontală. Nu trebuie să fii un geniu ca să ştii că sectorul construcţiilor determină o distribuţie uniformă a capitalului în economie datorită numărului mare de agenţi implicaţi. Amintesc aici de: sumedenia de materiale de construcţii care în marea lor majoritate se fabrică în România, amintesc de transportul acestora, amintesc de forţa de muncă implicată, amintesc de serviciile implicate…
Astfel beneficiarii programului guvernamental nu vor mai fi doar o minoritate ci o parte foarte importantă a populaţiei plecând de la investitori, trecând prin furnizorii de materiale şi până la muncitorii de pe şantier.
Nu mai vorbim aici că statul va avea de câştigat enorm. Prin programul Prima Casă se alegea doar cu un impozit amărât plătit la notar pentru tranzacţie. Acum nu va mai fi aşa. Fără să bage nici un ban din buzunar ci doar garatând investiţia statul va încasa aproximativ 50% din valoarea imobilului tranzacţionat. Vor veni bani la buget din taxa de tranzacţionare, impozitul pe profit, impozit pe dividende, taxa pe valoarea adăugată, accizele la carburanţi şi nu mai vorbim de impozitele plătite de angajaţi.
Aceşti bani se vor duce din băncile străine direct în bugetul României care îi poate folosi cu cap pentru alte investiţii publice. De aici începe o adevărată cascadă care va reduce numărul şomerilor dar poate ridica şi salariile şi nivelul de trai.
Inutilizarea acestei soluţii se datorează faptului că ne-am obişnuit să avem acolo oameni politici fără nici o legătură sau experienţă economică. Lucruri banale cu greu par a fi înţelese de către politicienii români.
Dacă se va introduce programul Noua Casă garantez o creştere economică a României şi ieşirea din zona Gri a creşterii economice.
http://www.luleamariusdorin.ro/2013/01/programul-noua-casa-ar-putea-salva-romania/