Care este dimensiunea corectă a treptelor unei scări? De foarte multe ori arhitecții greșesc deoarece nu țin cont de această prevedere care este clară și obligatorie.

Ce reprezintă scările? Ele sunt elemente constructive ce asigură deplasarea pe verticală a persoanelor.

Scările ar trebui să aibă 16 trepte, recomandabil 10 trepte în cazul clădirilor pentru persoane care se deplasează cu dificultate.

Dar nu întotdeauna arhitecții aleg în mod corect dimensiunile treptelor.

Spre exemplu de multe ori se neglijează un aspect: atunci când nu există lift este obligatoriu ca scările să fie dimensionate pentru persoane care nu se pot deplasa singure. În acest caz este obligatoriu, nu este opțional, ca treptele să aibă următoarea dimensiune: 15 x 32cm sau 16 x 30cm în care prima componentă reprezintă înălțimea treptei și a doua lățimea treptei.

Atunci când există lift se poate folosi relația: 2h + l = 62…64cm. Spre exemplu dacă avem trepte de 17.5 x 27cm relația de verificare ar fi 17.5 x 2 + 27 = 62cm.

Treptele egale sau mai mari de 18cm sunt considerate trepte înalte și sunt de evitat pentru a fi utilizate la scările principale.

Dacă vom avea înălțime de nivel de 320 cm în caz putem observa că atunci când nu există lift vom avea în total 22 de trepte. Asta înseamnă că nu se vor putea realiza într-o singură rampă și vor fi necesare 2 rampe.